Pengikut Awan

Wednesday, December 31, 2008

Jemput Masuk Encik Kosong SembilanSelamat Tahun Baru 2009
kepada rerakan bloggers dan pengunjung Penjejak Awan...

Kita setahun lagi lebih tua...tapi tua itu bukan usia, tapi hanya rasa...

Jika dah tua pun bodoh..nak buat hapa...Zaman dah berubah...kerana ego, kita tetap nak meneruskan cara hidup dan budaya yang lapuk...yang tidak memberi sebarang kemajuan hidup di dunia dan akhirat...yang terus-terusan membuatkan kita diperlekehkan, direndah-rendahkan dan dikesampingkan...

Tuesday, December 30, 2008

Duit Bawah Meja

Anda mungkin pernah berada di situasi seperti ini, atau mungkin bekerja di tempat yang sebegini atau mungkin anda juga pernah melakukannya.

Dalam sesebuah organisasi biasanya ada peraturan yang mesti dipatuhi supaya kita dianggap telus, clean atau setidak-tidaknya untuk meneruskan survival dalam kerjaya yang diceburi.

Biasanya pihak atasan memberi amaran supaya tidak mempunyai hubungan sosial dengan third party atau kontraktor. Walaupun secara kebetulan kita duduk minum di coffee house dan tetiba ada yang membayarkan minuman kita itu dan pembayarnya adalah kontraktor yang ada hubung kait dengan syarikat. Perkara ini akan dianggap dosa besar dan kita boleh dibuang kerja jika berbuat demikian. Tujuan pihak syarikat melarang keras kita berbuat demikian adalah untuk mengelak conflict of interest atau lebih detail lagi untuk mengelak kita di rasuah bagi mendapatkan job di tempat kerja. Polisi sebegini amat baik dan ianya memang digalakkan untuk apa atau dimana jua kita bekerja.


Tetapi bagaimana pula jika syarikat yang mencetuskan polisi sedemikian (pekerjanya tidak boleh menerima habuan daripada kontraktor) boleh pula memejamkan sebelah mata untuk memberi habuan kepada orang lain?

Contohnya jika salah sebuah operating unit telah melanggar akta yang termaktub dalam perlembagaan. Untuk mengelak daripada diheret ke mahkamah maka syarikat 'mengizinkan' pekerjanya menghadiahkan sesuatu supaya tutup kes.

Jadi...apakah motif jika syarikat tak membenarkan pekerjanya menerima apa-apa habuan sebaliknya membenarkan pekerjanya memberi habuan pula? Adakah bertujuan untuk mengajar pekerjanya menjadi manusia baik? Atau adakah yang menerima lebih besar hukumannya atau yang memberi itu tidak salah langsung? Atau inikah yang dinamakan hipokrit, cakap tak serupa bikin, ketam mengajar anaknya berjalan betul atau Lu pikirlah sendirik...?

p/s:Atau mungkin ramai yang tak paham apa yang aku belit-belit nih...

Saturday, December 27, 2008

Makhluk Asing di Melaka...

Pada hari krismas tempoh hari, barulah aku berkesempatan untuk melawat Pameran Aliens yang diadakan di MITC Melaka. Sungguhpun agak lewat dan waktu aku melawat adalah pada hari cuti umum, namun ianya tidak sia-sia. Kerana...tak ramai rupanya yang berkunjung ke pameran tersebut pada hari itu. Walaupun pada mulanya apabila aku melintasi Taman Buaya dan Zoo Melaka, jalan penuh sesak dengan kenderaan.

Oleh kerana tidak ramai yang mengunjungi pameran tersebut maka aku memperoleh masa yang banyak untuk membaca dan mendalami ilmu tentang aliens. Cuma agak malang kerana aku tidak membawa kamera digital dan mengharap kepada Nokia N95 sahaja. Gambar-gambar di bahagian dalam tidak berapa clear kerana pencahayaan yang suram.

Terdapat 4 Zon didalam pameran dimana yang paling menarik perhatian aku adalah di Zon 3 dan 4. Di Zon 3 terdapat komputer interaktif canggih yang biasanya hanya dapat kita lihat di dalam cerita fiksyen sahaja, tetapi di pameran tersebut kita dapat menyentuh dan menggunakannya. Di Zon 4 pula kita boleh menghantar mesej ke angkasa lepas..(hahahaha...bunyiknya agak pelik dan mungkin ia hanya sebagai medium untuk mengira jumlah pengunjung).

Di Zon 1 adalah Zon fiksyen dimana kita disambut dengan raksasa alien yang sungguh besar. Cuma sayang...ia kaku...kalau ada pergerakan dan mengeluarkan air liur...sure ramai yang menjerit ketakutan. Agak lucu melihat seorang ibu yang memujuk anaknya kerana menangis melihat replika aliens buncit terbaring didalam kaca.

Selesai keluar...aku membeli koleksi poster sebagai cenderahati. Juga ada kedai menjual kerepek udang geragau yang mana itu adalah pertama kali aku merasanya.

Thursday, December 25, 2008

Kebetulankah?

Nie email yang aku dapat dari seorang kawan. Agak menarik faktanya. Adakah ianya kebetulan atau sebaliknya? Entahlah... Siapa yang rajin mengkaji menda-menda macam nie memang aku salute.


Abraham Lincoln was elected to Congress in 1846.
John F. Kennedy was elected to Congress in 1946.

Abraham Lincoln was elected President in 1860.
John F. Kennedy was elected President in 1960.

Both were particularly concerned with civil rights.
Both wives lost their children while living in the White House.

Both Presidents were shot on a Friday.
Both Presidents were shot in the head.

Now it gets really weird.

Lincoln 's secretary was named Kennedy.
Kennedy's Secretary was named Lincoln .

Both were assassinated by Southerners.
Both were succeeded by Southerners named Johnson..

Andrew Johnson, who succeeded Lincoln, was born in 1808.
Lyndon Johnson, who succeeded Kennedy, was born in 1908.

John Wilkes Booth, who assassinated Lincoln, was born in 1839.

Lee Harvey Oswald, who assassinated Kennedy, was born in 1939.

Both assassins were known by their three names.
Both names are composed of fifteen letters.

Now hang on to your seat.

Lincoln was shot at the theater named 'Ford'.
Kennedy was shot in a car called ' Lincoln ' made by 'Ford'.

Lincoln was shot in a theater and his assassin ran and hid in a warehouse.
Kennedy was shot from a warehouse and his assassin ran and hid in a theater.

Booth and Oswald were assassinated before their trials.

And here's the kicker...

A week before Lincoln was shot, he was in Monroe , Maryland
A week before Kennedy was shot, he was with Marilyn Monroe.

p/s: Boring giler di pagi krismas nih...nak gi JJ Ayer Keroh laa rasanya.

Wednesday, December 24, 2008

Apabila parlimen ketawa...

Semalam aku penat giler...dari Muadzam dan sampai ke rumah dalam pukul 8.00 malam. Sebelum mandi aku hempaskan badan ke sofa dan tekan remote tv. Sempat jugak tengok Buletin Utama.

Tengah layan penat, tertarik dengan berita di parlimen. Usul pindaan undang-undang pencen. Dah lama jugak tak tengok ahli parlimen tergelak-gelak. Selalu tu maki hamun jer...Dalam sidang semalam ada menyebut tentang akta sedia-ada 'Jika suami berkahwin 4 dan jika isteri atau isteri-isterinya meninggal dunia, maka suami layak mendapat keempat-empat pencen dari isterinya. Jika suami pulak yang meninggal dunia, maka setiap isteri akan dibahagi-bahagikan jumlah pencen kepada 1/4 setiap seorang'.

Kalau tak dibentang di parlimen, mungkin ramai yang tak tau kot. Betapa beruntungnya mereka yang mempunyai isteri-isteri yang mempunyai pencen. Cerah masa depan...hahaha

Yang ruginya isteri lerr...dah laa hidup bermadu, duit pencen laki pun terpaksa dibahagi-bahagi. Siapa nak perjuangkan tu? Rasanya eloklah akta ini digubal semula bagi memberi keadilan kepada pihak wanita. Eloklah si suami hanya mendapat 1 sahaja pencen, iaitu dari kematian isteri yang pertama sahaja. Itu pun dah dikira banyak kerana tak perlu dibahagi-bahagi.

Kepada wanita yang serius untuk menceburi arena madu-madu nie...pikir-pikirkanlah...duit pencen pun dapat 1/4 atau 1/3 atau 1/2 jer...pastikan lerr kalau dibahagi tu at least dapat 2 ribu sebulan...barulah anda setuju nak join the club...betul tak?


p/s:Butang baju aku mana Pahhh...?!

Sunday, December 21, 2008

Gam yang paling murah sekali...

Dah hampir 2 minggu aku tidak menulis disini. Hanya sempat merayau-rayau di blog rerakan sahaja. Memandangkan laptop aku yang telah 'kosong' setelah aku format daripada Microsoft 2000 ke Microsoft XP, tetapi aku tak punya software Microsoft Office.

Hari minggu sebegini banyak masa terluang untuk menatap paper. Tertarik perhatian aku pada tajuk dimukasurat 15 Berita Minggu. 'Asri kesal RTM haram siar lagu'.

Aku belum mendengar lagi lagu nyanyian Kopratasa dalam album 'Yang Benar Tetap Benar' tersebut. Tetapi ada disiarkan lirik sebuah lagu bertajuk 'Aku Bukan Musuh Harta' hasil karya bekas Mufti Perlis. Antara lain lirik lagu itu menyebut:

Ya telah kaya para pendusta,
syarat mereka lupakan yang esa,
harta awam semua dibekam,
hukum syaitan mereka bertuhan.


Hmm...aku rasa sekali imbas aku paham lerr kenapa lagu ni kena gam. Ada lirik yang merobek hati sesetengah pihak. Siapa makan cili dialah rasa pedas.


Takpelah...dah banyak gak yang kena gam kat media massa nie. Tapi lepas tu ditarik balik. Dengarnya Wan Norazlin pun dah boleh aktif balik. Rosnah Mat Aris pun dah keluar TV jugak. Kalau macam nie, bila laa nak ubah perangai buruk masyarakat. "Alah...aku kena tangkap khalwat ke, hisap dadah ke, kutuk Nabi ke...lepas nie pun boleh masuk tv balik. Apa ada hal...ramai yang support aku."

Monday, December 15, 2008

Ibunya seekor anjing...

Seawal pagi aku dah keluar dan singgah di 7-E berhampiran untuk membeli sekotak rokok dan paper. Sedih menerpa tetiba apabila melihat tajuk depan Berita Harian. Bayi dibuang dalam lubang tandas awam.

(foto Berita Harian online)


Beristighfar melihat kes sebegini. Tak kiralah dia anak melayu, cina atau india. Tapi semuanya kan masih seorang manusia. Entahlah...berita-berita bayi dibuang nie dah jadi benda basi di negara kita. Saban hari kita mendengarnya. Itu yang dibuang ditempat-tempat awam. Yang ditanam belakang rumah tanpa kesan entah berapa banyak lagi.

Itulah realiti masyarakat kita sekarang. Ada sesuatu yang telah rosak dalam negara ini. Zaman ini adalah zaman dimana duit modal lebih penting dari moral, politics lebih penting dari polite, alkohol lebih untung dari akhlak...AF lebih famous dari Al-Fatihah.

Patutlah ramai sangat yang membangkang dengan akta DNA. Kalau ada akta tersebut, kejadian sebegini boleh dielak. Kita macam takut dengan bayang-bayang sendiri. Kalau boleh, jika kes-kes moral sebegini terjadi kepada remaja bawah umur, tayangkan jer muka mak bapak mereka. Buat apa nak sorok-sorok. Kita terlalu bersopan-santun kepada penjenayah. Dah terlalu ramai mak bapak yang bodoh sekarang nie. Dah laa bodoh...hodoh pulak tu!!!

p/s: Dulu, aku terpaksa beritahu mak bapak kalau kena rotan di sekolah. Memang aku dah tahu akibatnya, kalau kena 10 liang kat sekolah, maka dirumah sure kena 10 liang lagi. Memang boleh aku nak rahsiakan, tapi bila teringat cerita dimana Tanggang disumpah menjadi batu menjadikan aku sangat takut untuk menipu. Mak aku pulak sering mengugut nak ke batu besar dibelakang rumah aku dulu, seperti dalam cerita batu belah batu bertangkup.

Sunday, December 14, 2008

Bila harimau berwarna biru...

Atas sebab-sebab kesibukan dengan tugas, maka entry ini agak lewat untuk aku siarkan. Tapi kesannya, masih aku terasa dari dulu, kini dan mungkin selamanya...

Umum sudah ketahui, nasib jurulatih pasukan bolasepak kebangsaan sedang dalam pertimbangan FAM. Rasanya tak salah untuk menganggap dia sudah 'terkeluar' dari skuad harimau. Itulah padahnya menjadi jurulatih skuad kebangsaan. Macam-macam formula dari pentadbiran untuk memajukan sukan yang dianggap No. 1 negara itu tapi semuanya tak berhasil.

Kasihan jugak melihat nasib jurulatih. Mereka melatih dan mencorakkan pasukan dan hanya berdiri memberi arahan dari tepi padang...tetapi bukan bertanggungjawab menjaga gawang. Aku masih tak rasa yang B. Sathianathan bersalah 100% dalam semua ini. Lihat sahaja Claude Le Roy yang pernah menggalas jawatan tersebut...beliau gagal di Malaysia tapi berjaya membawa Ghana ke Piala Dunia. Adakah kerana Le Roy adalah penjaring terbanyak Ghana? Jawapannya tentulah tidak.

Cuma apabila melihat barisan pemain ada sesuatu yang tak kena. Bukan niat nak merendah-rendahkan orang kita, tapi atas dasar pasukan kebangsaan yang punyai berbilang kaum. Nicol Ann David menjadi pemain no 1 skuash dunia, Dato Lee Chong Wei pemenang perak olimpik badminton...dan mereka adalah Malaysian. Masa zaman bolasepak semi-pro (sampai laa era liga super tahun lepas) penjaring terbanyak pun orang luar jugak. Cuba lihat barisan pemain terhebat kita pada masa dulu-dulu:

Abdul Ghani Minhat, Dollah Salleh, Hassan Sani, K. Rajagopal, M. Chandran, Khan Hung Meng, Lee Kin Hong, Lim Teong Kim, Mokhtar Dahari, R. Arumugam, Serbageth Singh, Santokh Singh, Soh Chin Aun, Sau Chi Keong, Wong Chun Wah, Wong Kam Fook, Zainal Abidin Hassan.

p/s: Kalau ditanya tiap-tiap seorang pemain pasukan negara kita sekarang, team mana yang menjadi pujaan...dah tentu ramai yang menjawab Red Devil atau The Reds atau The Blues. So bagaimanakah nak ubah patriotik pemain supaya berjuang demi Skuad Harimau?

Monday, December 8, 2008

Taik dan tongkeng ayam...

Baru-baru ini pengurus pasukan Sunderland, Roy Keane telah meletakkan jawatan apabila pasukan kendaliannya mengalami kemerosotan yang memalukan. Beliau mengambil keputusan tersebut secara serta-merta dan khabarnya hanya memaklumkan kepada pemilik pasukan secara SMS.

Perletakkan jawatan pengurus-pengurus pasukan EPL adalah perkara biasa. Mereka melakukannya kerana maruah pasukan. Kita sedia maklum, apabila pasukan tewas, kesalahan bukanlah 100% diletak di bahu pengurus. Pemain juga bertanggungjawab kerana mereka yang menendang, mereka yang menanduk, mereka yang berlari di padang. Tetapi, profesionalisme pengurus kelab-kelab di eropah adalah attitude yang berbeza dengan orang-orang di asia.

Sehingga entry ini ditulis, tak sekali aku lihat berita mutakhir di tv menunjukkan pihak pemaju di Bukit Antarabangsa atau yang benar-benar terlibat dengan projek di situ (termasuk mereka yang menandatangan kelulusan) tampil bertungkus-lumus di sana. Yang terpaksa berpeluh ketiak dan menjawab soalan (yang aku rasa berulang-ulang diaju kepada mereka) adalah pihak tentera dan polis.

Sehingga kini belum dengar mereka sedih mengalirkan airmata atas kesilapan diri sendiri. Mungkin kini mereka yang terlibat masih menjalankan projek-projek 'pembunuhan' besar-besaran seperti ini.

Seperti ayat yang tiba-tiba popular sekarang "Hangat-hangat taik ayam" aku rasa kena ganti dengan binatang yang lebih najis untuk mereka kerana aku pemakan ayam. Memang inilah senarionya. Semua bercakap berdegar-degar dan cuba menjadi hero sekarang. Tapi perhatikanlah isu tanah runtuh, isu kemalangan bas, isu mat rempit, isu pengkid dan beratus-ratus lagi isu. Apa dah jadi? Isu-isu ini cuma jadi menda basi yang kita terpaksa dengar...sekadar menyedapkan hati agaknya."Kita akan ambil tindakan sewajarnya"..piiiiirah mabuk!!!...mulut yang mengucapkannya itu tak ubah seperti tongkeng ayam lepas bertelur. Dah hilang sakit, senyap teruss..!!!

p/s: Kalau sekadar bekerja sebagai kerani, kita bercita-cita nak jadi pegawai, lepas tu nak jadi eksekutif, lepas tu nak jadi boss. Untuk apa? "Untuk menebalkan duit dalam poket aku laa...untuk apa lagi?. Orang-orang tu nak mati ker, nak tersepit ker, pedulik hapa aku!!! dia orang bukan mak bapak aku...hahahahaha...hahahahaha...ahhhh..pegi jahanamlah dengan orang-orang yang mati tu. Aku busy nie...nak gi jumpa sugar baby aku nih"

Saturday, December 6, 2008

Aidiladha dah tiba...

Assalamualaikum Semua...


Dikesempatan ini Penjejak Awan ingin mengucapkan

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA

kepada semua pengunjung dan terutama kepada rakan-rakan link. Kepada sahabatku JOE - Pengorbanan itu bukanlah penamat, tetapi permulaan untuk menghadapi hidup yang lebih sempurna dan bahagia dimasa akan datang. Aku doakan kau berjaya dalam interview.

Juga kepada rakan-rakan link seperti SLUMBERAJA, PAATZ, LIYANAHASSAN, MISSZUE, SEKUTAWAR, CARCA-MARBA, BRADER JAWS, SHAZANA, AYAHTEH, FATEEN, YAZIFA dan JOMSS. Selamat menyambut Aidiladha. Jenguk-jenguk dan sinsing lenganlah di rumah atau masjid yang mengadakan korban. Bukan sahaja dapat pahala dan mengeratkan silaturrahim tetapi dapat daging sekilo!!!

Labbaiqallah hummalabbaiq...

Friday, December 5, 2008

Antara dua darjat...

Musim cuti sekolah...musim ramai yang buat kenduri kahwin. Di kampung, di bandar, di mana-mana sahaja...penuh bunga manggar terselit di tiang-tiang lampu isyarat.

Tetapi...dalam kemeriahan tersebut, terselit cerita yang agak tak sedap didengar. Bilamana bakal isteri lulusan universiti manakala bakal suami lulusan SPM pangkat 3.

Perhubungan antara keduanya bermula start sekolah menengah lagi. Hinggalah apabila yang perempuan melanjutkan pengajian di universiti dan yang lelaki bekerja di kilang perabot sebagai operator pengeluaran.

Semasa hendak bertunang lagi, masalah telah timbul. Yelah, memang kedengaran jauh langit dari bumi. Kebetulan ibu si perempuan juga bekerja di kilang perabot yang sama. Nak disukarkan cerita, maka hantaran yang dipersetujui adalah sebanyak 10 ribu!!!. Tergamam jugak si lelaki, tetapi cinta punya pasal...diusahakan juga.

Si bapa perempuan juga kenakan beberapa syarat. Mereka duduk dalam satu kampung, mungkin gerak geri si lelaki diintip keluarga perempuan. Si lelaki tak dibenarkan berambut panjang. Si lelaki tak boleh bermain bola hingga ke maghrib...tak boleh itu tak boleh ini.

Dua bulan sebelum majlis, keluarga lelaki dipanggil ke rumah keluarga perempuan. Memang sebelum itu ada kedengaran yang keluarga si perempuan macam tak mahu meneruskan lagi pertunangan tersebut."Yelah...anak aku ada kereta sekarang, anak dia bawak motor pergi kerja pun takder lesen", bunyi-bunyi sindiran dari ibunya.

Keluarga lelaki pergi dengan seribu satu perasaan. Tetapi menggenggam di tangan duit tunai 10 ribu. Standby kalau-kalau keadaan kritikal. Boleh gak dilemparkan ke muka keluarga perempuan kalau terus-terusan menyindir.

Setelah berbincang,dengarnya penuh sindiran tajam, dan akhirnya mungkin kehendak tuhan, majlis diteruskan juga. Dan mereka akan diijabkabulkan penghujung tahun ini.

Tapi ramai yang khuatirkan mereka berdua ini apabila bersatu kelak. Jelas, masih ada pandangan jengkel dari keluarga perempuan.

p/s: Aku no komen pasal peristiwa ini. Tetiba aku tak boleh buat penilaian. Aku cuma doakan mereka akan berbahagia hingga akhir hayat.

Tuesday, December 2, 2008

Under estimate...

"Hahn...aku nie hari-hari kerja ngadap komputer, tapi susah nak online" rungut seorang kawan lama. Dia bekerja sebagai programmer dengan sebuah syarikat di Johor Bharu.

Memang perhubungan aku dengan kawan-kawan agak terbatas memandangkan kerja aku yang perlu melawat 32 operating unit di seluruh Malaysia. Dan operating unit tersebut adalah ladang-ladang dan juga kilang kelapa sawit. Jadi, dengan perantaraan melalui internet sahaja dapat aku berhubung dengan kawan-kawan lama.

"Takkan kat rumah ko tak boleh online?...atau ko sibuk dengan kerja?" aku bertanya.

"Kerja...memang aku kuat kerja...busy memanjang...area rumah aku streamyx belum masuk lagi...aku dok tunggu P1 WIMAX jer...nak pakai broadband Maxis or Celcom...den x mampu..." keluh kawan aku tu.

"Lerr...ko ambik jer laa broadband...bukan mahal sangat pun. Lagipun ko boleh online anytime and anywhere", kata aku.

"Memang betul Celcom dan Maxis broadband boleh online anytime and anywhere...yang aku tak berkenan sebab banyak limitation upload and download. Itu tak boleh.....ini tak boleh....sebab tue aku tunggu TM or P1 Wimax activate kat area rumah aku. Tambahan pulak ramai sangat orang subcribe broadband Celcom dengan Maxis kat area JB nie...confirm network congest and respond slow. Lain laaaaa macam ko duduk dalam ladang...tak ramai orang kampung dok online...depa dok sibuk noreh getah ke...potong sawit ke...or berkebun...Sebab tue laaaa network dia cantek and tak congest...." terang kawan aku, sedikit tergelak.

"Saper kata kat estet aku nie tak der gangguan? Setakat yang aku tahu ada 5 buah rumah yang menggunakan streamyx. Pengguna broadband kat disini ada kira-kira 5 orang...Tempat aku pun bukan lerr ada 3G, tapi aku online jugak...Dont under estimate estate lerr...walaupun dia orang ngadap pokok sawit hari-hari...tapi dunia dah berubah...dulu ko selalu gelakkan mereka, tapi sekarang...mereka yang gelak besar pada ko. Aperlah ko!!! hadap komputer jer hari-hari", getus aku sedikit marah.

p/s: Kadang-kadang aku lebih suka beritahu orang yang aku kerja potong buah sawit. Bukan niat aku nak menipu, tapi nak tengok airmuka orang yang bertanya. Biasanya mereka akan memandang sepi dan sipi-sipi...atau bertukar tajuk lain...atau berborak dengan orang lain. Pekerjaan di industri perladangan masih ditahap 3rd class.

Blog Widget by LinkWithin