Pengikut Awan

Monday, November 9, 2009

Jaguh Kampung Kedaung...

Mungkin agak terlewat (typical writing) aku mengupdate entri kali ni. Agak sibuk hujung minggu. Maklum lerr...hidup aku bukan bernafas menggunakan broadband, tapi gunakan oksigen dan jugak memerlukan manusia-manusia untuk bertogether-gather...

Sabtu lalu, final Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dan Kelantan. Result? Negeri Sembilan menang 3-1. Syabas team Negeri Sembilan. Aku bukanlah orang yang berasal dari nogori, tapi Wan Jamak Wan Hassan tu antara coach yang aku salute masa team Johor gah dolu-dolu. Termasuk jugalah defender Idris Karim. Dulu beliau antara tonggak pertahanan Johor yang kini dah berusia 32 tahun.

Kelantan tewas...adat permainanlah, memang ada yang menang dan ada yang kalah. Aku bukan ingin menjadi prejudis kepada penyokong Kelantan. Tidak sesekali...

Ramai yang tahu, kita pernah menjemput beberapa pasukan terhebat dunia untuk bermain di negara kita. Malas laa nak sebut pasukan syaitan tu... Rata-rata 'warna' di stadium akan berubah menjadi merah, walhal pasukan negara berjersi kuning. Waktu itu, penyokong-penyokong bersorak girang bila pasukan pelawat tu menjaringkan gol...bangga menunjukkan keratan tiket kat kawan-kawan yang tak pergi tengok. Penuh FB dengan foto-foto kat stadium...hmm...pelik ya? Mana penyokong-penyokong fanatik liga tempatan masa tu? Kenapa tak dibaling jer kepala setan merah tu dengan kerusi ker, mercun bola ker...? Atau sebenarnya masa tu nak baling botol mineral kat pemain negara sendiri jer?

Foto Berita Harian Online

Pelik...kita terlalu fanatik hanya di dalam negara. Tapi bila kita bertemu orang luar, kita jadi pengecut, takut, tersipu-sipu dengan kejaguhan orang lain. Baling jer lah kepala Wayne Rooney tu...biar berdarah-darah, melimpah ruah...

Kelmarin petang, aku menyaksikan ulangan perlawanan Arsenal menentang Wolverhampton...kena titik pasukan Wolves dengan Arsenal 4-1. Tapi, penyokong Wolves hanya memegang kepala sendiri, ada jugak yang menekup muka dan ada jugak yang bergenang airmata...itu sahaja. Ya...anda mungkin akan mengaitkan bolasepak England dengan samseng hooligan...tapi itu kan semangat nasionalisme orang England terhadap pasukan negaranya. Kalau untuk liga inggeris tempatan, mereka sayangkan stadium dan kerusi-kerusinya...

Dan kalau benci sekalipun, jangan rosakkan harta awam...buat jer macam nie.
Kan lebih terhina...lebih-lebih lagi bila kengkawan MU datang rumah.

p/s: Kesian tengok mamat yang padamkan api dengan fire extinguisher malam tu. Dia pun kena baling dengan botol mineral. Apalah salah dia? Kita dengan orang kita berani lerr...cuba dengan orang luar...Nak kawin pun dengan orang Sudan laa, Bangladesh laa...

4 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

cik ian@aH Lian~ said...

kampung keduang tuh
kat mane ek?
jap aku try GPS...
searchiiiinnnnnnnnnnng!

Hahn 3rd said...

memang ko takkan jumpa laa kampung keduang tu...hehehehe Kedaung lerr...spell it right K.E.D.A.U.N.G

PROFkusut said...

huehueheuhuehue
teruknya org yang meroyan kalau setakat pasal kalah men bola....

Hahn 3rd said...

makan bola, tido bola, suka bola... gaduh pun pasal bola...

p/s: lelaki gila bola

Blog Widget by LinkWithin