Pengikut Awan

Friday, March 27, 2009

Sejam Dunia...atau Dunia Sejam


Esok...satu dunia akan sambut earth hour. Dari jam 8.30 malam hingga 9.30 malam. Idea untuk mengurangkan global warming yang menyerang dunia sekarang.

Promosi earth hour sungguh berkesan. Pagi tadi masa sarapan, orang bercerita pasal earth hour dan apa yang perlu dibuat. Ada yang berkata "Nasib baik takde game EL kat tv". Ada yang buat lawak "Lepas nie banyak umah terbakar sebab guna lilin". Hehehehe...begitu kuat pengaruh earth hour nie. Ramai yang menunjuk minat. Kat tv pun ramai selebriti yang akan menutup lampu. "Ku lihat..hitammmmm...."

Aku teringat dulu, tak berapa bulan dulu. Ada kempen yang cukup penting. Boikot Produk Israel. Tapi apa jadi? Promosi pun takde kat tv. Orang pun tak ikut. Semua gagal...

Entahlah...kalau orang kulit sawo matang yang mencadang, memang payah nak kita ikut. Tapi kalau omputeh yang cakap...kita ikut jer. Kalau omputeh pakai jeans londeh pun, kita akan ikut jugak. Entahlah...

Kita...yang sering melaungkan merdeka, tapi masih kena jajah. Kena ikut cakap mereka. Cakap orang kita, haram nak didengar. Terjerit-jerit dengan perkataan Hidup...! Hidup...! Hidup....!Yelah..hidup sekadar dapat bernafas sebab oksigen itu free. Tapi otak dan jiwa...kena gari dengan kehendak orang lain.

p/s: Earth Hour ini aku tak tau nak sambut macam mana. Sebab biasanya aku memang bukak lampu dapur jer yang boleh menerangi ruang makan dan ruang tamu. Tak mau laa ikut 100% cakap omputeh tu....

1 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

aH Lian~@cik ian cumel said...

haish,
jum bergelap!
support earth hour~

Blog Widget by LinkWithin