Pengikut Awan

Friday, March 27, 2009

Aku belajar sesuatu...

Ampun berbanyak ampun buat semua. Aku terlalu busy dalam 2 bulan kebelakangan ini. Thanks to Cik Ian dan juga Paatz juga kepada yang sudi menjengah kesini walaupun takde tuan rumah. Make yourself at home!

Selama beberapa minggu nie, aku banyak menjadi pemerhati dari jauh. Melihat urusan di dalam negara. Cuma mampu memberi komen dalam hati. Merungut-rungut.

Sepanjang kesibukan aku nie, aku terlibat dengan kerja-kerja bersama omputeh atau mat salleh. Sedang bekerja, terlihat kelemahan orang-orang kita. Betapa susah payahnya mereka nak menerangkan sesuatu perkataan kepada mereka. Terkial-kial. Termasuk jugak aku.

Tapi beberapa minggu sudah, terlihat sekumpulan manusia berarak dijalanan. Membantah apa yang dianggap ilmu. Pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Kenapa sampai begitu sekali? Satu dunia tengok sambil tersengih kat kita. Kenapa sampai begitu membuak-buak kemarahan kita kepada bahasa penjajah tu?

Aku bukan berasal dari keluarga yang menjadikan inggeris sebagai bahasa kedua di rumah. Dari sekolah biasa, aku masuk asrama dan kemudian masuk U. Perjalanan aku ini sama sahaja dengan majoriti penduduk Malaysia. (Jadi tak boleh la nak berlagak) Dan disebabkan aku dulu bukan dari sistem tersebut, maka buku yang wajib berada disebelah adalah scientific dictionary. Memang lemah.Cuba kita sebut perkataan ini...AISLES, ADHERE, WEIR, BUREAUCRAT. Mungkin ramai yang boleh menyebutnya dengan betul, tapi lebih ramai yang terpaksa ulang 2 3 kali untuk menyebutnya.

Aku boleh berbahsa jawa. Kekadang bila bersama group jawa, aku mengutuk kengkawan yang tak faham bahasa. Tersegih-sengih jelah tanda tak paham. Bayangkan kalau kita nie pulak kena hina depan batang hidung oleh orang yang berbahasa asing. Kita juga sama...hanya mampu diam atau sengih sikit-sikit. Kita dihina-hina dan dikutuk depan mata...

p/s: Kenapa tak ada yang beria-ia membantah, berdemo, pecah harta benda awam bila tengok anak-anak kecil dalam Tom Tom Bak menari sambil menyanyi lagu Doktor Cinta yang jelas liriknya berbunyi 'Ku butuh doktor cinta...!' Kan kurang manis bunyiknyer pada kanak-kanak.

0 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Blog Widget by LinkWithin