Pengikut Awan

Wednesday, October 12, 2011

Kenapa ada benci Pantai Timur...

Salam sejahtera semua di awan dan awan-awanan...

Pagi yang agak cerah hari ini, ingatkan hujan akan turun. Terlupa pulak nak menyiram pokok cili dan sayur bayam merah yang ditanam...ahhh...petang nantilah baru siram. Bukanlah berhektar pun apatah lagi ekar...setakat besar kucing melompat.

Terbaca akhbar tentang tangkapan ke atas bekas artis yang beralih arah kepada berdakwah. Terasa jugak hati, terbaca jugak komen-komen samada positif atau negatif di sesawang yang lain. Penjejak Awan pun terfikir dengan ilmu yang sangat cetek ini "Apakah blogger yang membina blog berunsur dakwah juga perlu mengambil lesen?". Entahlah...dalam pada itu, aku terpandang salah satu komen "Kalau nak berdakwah, pergilah Kelantan..." Amat dangkal sekali komen tersebut...

Buka suratkhabar muka belakang. 5 kad merah dalam satu game. Perlawanan suku akhir Piala Malaysia antara Terengganu dan Kelantan. Terpadam sudah ingatan masyarakat sukan ke atas kad merah yang diterima Wayne Rooney baru-baru ini. Tak dapat bola, kaki pulak dia pangkah. Pergi main ragbi laa wei...eh...Ragbi England pun dah kecundang dengan team cap ayam (Perancis)...hmmm. Jadi kenapa tidak membenci Rooney dan rakan sekelabnya? Kenapa pulak nak menyalahkan Cik Siti Wan Kembang?

Apa kena mengenanya dengan tajuk di atas? Baca sampai habis terlebih dahulu...Jangan jadi sesetengah orang di kedai kopi. Baca tajuk akhbar (tajuk sahaja!!!) laju jer mengulas macam peluru mesingan.

Kita balik sebentar kezaman dahulu semasa penjajah Inggeris berada di Tanah Melayu. Kaji dan selidik. Pada masa itu ada satu dasar yang diamalkan dengan nama 'pecah dan perintah'. Dasar ini telah didapati berjaya dilaksanakan oleh Inggeris ketika itu untuk memerintah Tanah Melayu. Secara tidak langsung telah mewujudkan perasaan curiga mencurigai antara satu sama lain.

Faham atau tidak, kita sebenarnya tidak dapat mengawal apa yang berlaku disekeliling kita. Perasan atau tidak, ada 'tangan-tangan' yang 'mengawal' apa yang patut berlaku seperti mana jari-jari yang menaip di atas keyboard. Kalau anda adalah spacebar, maka jadilah spacebar sampai bila-bila.(Dan anda terkenal kerana tugas anda menjarakkan huruf-huruf kerana itulah sifat anda...seorang spacebar!!!)


Itulah sebenar yang dimahukan oleh penjajah dahulu dan kini. Berpecah sesama sendiri. Samada kita nak faham atau faham buat-buat tak faham.

Awan, Badai dan Arus adalah satu.

"Ikan emas di dalam kolam melompat menjadi naga bila awan dan badai bersatu..."

Tetapi oleh kerana...

"Naga Terkandas Di Air Yang Dangkal Apabila Badai Bertemu Dengan Awan..."

...maka, untuk memastikan kuasa tetap dalam genggaman, maka Awan, Badai dan Arus perlu dilaga-lagakan. Dalam cerita ada pengajaran dan muslihatnya...itulah makna yang tersirat.

Sekarang lihatlah sendiri hasilnya. Kau dan aku bukannya satu...kau kau dan aku aku. 'Tangan-tangan' yang telah berjaya mengoyak jahanamkam institusi kemasyarakatan dan ukhuwah kita.

Wahai manusia yang percayakan tuhan dan rasul-Nya...betapa putih pun engkau, betapa hitam pun engkau, nabi tak pernah tanya, tuhan tak pernah beza. Kita semua berasal dari manusia pertama yang dijadikan tuhan di muka bumi ini. Itu asal kita. Dari zuriat yang sama. Jangan terlalu ekstrem dengan dinasor dan nama-namanya. Ianya sekadar fiksyen. Kerana apa mereka beria-ia berbicara tentang dinasor dan kewujudannya? Supaya kita lupa sejenak tentang Adam. Dan kita obses dengan dinasor dan kepening-peningan memikirkan manusia yang hidup pada zaman itu tidak berbaju. Apakah Adam yang diturunkan Tuhan ke muka bumi ini tidak berakal langsung dan membiakkan manusia-manusia selepas itu yang tidak tahu menahu langsung tentang alam ini? Itulah sejarah manusia yang telah disapu dibawah karpet oleh sejarawan barat. Ditutup dari diketahui. Maka diganti dengan mencungkil pulak asal usul dinasor. 

Kerana apa kita suka membeza-beza? Kerana orang yang bijak pandai dahulu kala telah pelajari kelemahan orang kita di sini...ketara sangat-sangat...rasa besar diri tetapi hakikatnya suka berpecah-pecah, hasad, dengki, santau meyantau...memang saling tak tumpah seperti button spacebar kat keyboard anda sekalian...lebih panjang dari button-button lain tetapi bila ditekan tak keluar huruf (takder faedah?) dan tugasnya tak lain hanya untuk menjarakkan huruf-huruf (menjarakkan diri?)

Maka bergelak ketawalah pemilik 'tangan-tangan' itu...senanglah nak perintah setelah dipecah-pecah...maka kekallah kita dalam SATU negara yang ada EMPAT BELAS buah negeri. Nampak??? Kita masih bersempadan antara kita. 

Orang yang berasal dari mana pun tak jahat. Cuma kita terlalu hear say. Dan kerana telah berkumpul dalam kepala sejak kecil agaknya, maka kita cepat melabel orang dari sesetengah negeri tak betul. Yang aku nampak, orang sesetengah negeri itu melengkapi antara satu sama lain. Kalau tak der laa mek-mek dan abe-abe nie, mana laa Penjejak Awan nak mengisi perut ni? Nasi Padprik merupakan makanan asasi buat Penjejak Awan sejak lama dulu. Nasinya siap ada ayam dan sayur. Complete set. Cuma mintak sup kosong lebihkan bawang. Makan padprik kedai orang belah sini (belah selatan)? Ikhlas tanpa berlapik Penjejak Awan cakap...Tak Sedap!!!

Terima kasih mek-mek dan abe-abe weh...comey!!!(bunyiknya mungkin pelat sikit, sebab aku orang Jawa). Dan orang pernah 'tendang' aku, hanya kerna kejawaan yang ada dalam darah aku ini...tapi aku tak pernah menyesal dilahirkan Jawa!!!

Ini namanya kuih Cek Mek Molek...


p/s: Kenapa laa masih nak menyokong Red Devil tu...sudah terang-terangan ianya Syaitan Merah.  Red Warrior (Pahlawan Merah) dan Red Giant (Gergasi Merah) kan molek?. Serupa jugaklah dengan Johor FC...yang jugak Jengking berwarna merah...(merah ker?...entah?)

0 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Blog Widget by LinkWithin