Pengikut Awan

Saturday, May 28, 2011

Tak tumbuh, tak melata...

Lepas seharian bertungkus-lumus bekerja, biasanya orang lelaki akan cuba menghabiskan waktu petangnya samada bersukan atau lepak-lepak mengeteh atau mengopi atau mengeteh-ais...hahahaha...macam-macam istilah yang boleh didengar...

Dua hari yang lalu, aku juga telah melibatkan diri dalam sesi mengeteh ini di kedai berhampiran. Seperti biasalah, sambil minum sambil berborak. Secara kebetulan, hari itu dapat duduk minum bersama dengan seorang towkey kedai makan. Kedai makan yang diusahakannya adalah jenis masakan melayu. Dibuka bermula sarapan pagi hingga makan malam.

Berceritalah dia "Kalau nak tahu, orang kita nie kurang sikit nak bantu usahawan kita sendiri".

"Ada sesetengah customer tak puas hati dengan harga yang kita jual", ceritanya lagi. "Aku tak naik kan harga minuman walaupun harga gula dah naik. Kalau dulu boleh dapat RM30 sehari tapi kerana harga barang naik, aku dapat untung RM20 sehari pun dah kira baik".

"Sebenarnya orang kita tak pernah kira banyak wang yang dia bazirkan untuk peniaga lain"

"Macam mana tu bang?", tanya aku selepas meneguk teh tarik yang beransur sejuk.

"Orang kita nie, kalau hari gaji, perkara pertama pergi makan KFC. Samada belanja anak beranak atau kawan-kawan. KFC atau fast food lain tu bukan milik orang kita, itu syarikat orang putih", ujarnya.


"Kemudian hari kedua atau minggu pertama, pergi makan ke restoran-restoran thai. Harga makanan seafood thai bukannya murah. Tapi bawa anak-beranak dan kawan-kawan makan"

"Sarapan pagi pula lebih banyak makan di kedai-kedai mamak. Kedai mamak tu milik siapa?", nadanya dah semakin meninggi.

"Masuk minggu ketiga barulah nak makan di kedai-kedai orang kita. Bila time bayar, muka mencuka. Komplen harga mahal".

"Sebenarnya bukan mahal harga makanan aku. Sebab utamanya, duit mereka dah sikit. Sebelum nie makan di KFC, McD, tomyam seafood, beriani tak pernah pulak nak komplen harga diaorang tu mahal"

"Dan bila duit dalam dompet dah sikit, makan nasi RM6 pun dah dikatanya mahal kalau nak dibandingkan dengan snack plate atau beriani kambing kedai mamak yang dia orang makan lepas dapat gaji".


Aku mengangguk-angguk mendengar luahan hati pakcik tu. Meneguk lagi teh tarik yang ada baki separuh.

"Lagi satu kau tengok yer", sambungnya "kalau pergi KFC, kita nie sebenarnya macam hamba. Nak tau kenapa aku cakap macam hamba?"

"Ginilah, bila kau pergi KFC, semua kena buat sendiri. Mula-mula masuk beratur, berani tak kalau kau potong line orang kat KFC?"

"Dah siap beratur, dah mintak order, ko bayar. Lepas tu jalan kakilah cari tempat duduk. Ada sesiapa menjerit-jerit dalam KFC mintak sudu atau mintak sos? Tak ada bukan? Tau pulak orang-orang yang makan tu cari sudu garfu kat tempatnya, atau sos. Nak tisu pun terpaksa bangun ambil kat tempat tisu atau kaunter"

"Tapi kat kedai makan orang kita?"

"Sambil angkat tangan jerit-jerit 'SUDU MANA?!!!', 'TISU!!! TISU!!!", suara pakcik dah makin tinggi dan kuat.

Menutup sembang petang itu dia mula merendahkan suaranya.

"Nak tau bila masa kedai aku tak cukup ayam atau tak cukup nasi, cuma sekali jer dalam setahun"

"Bila?", aku bertanya.

"Hari Raya Haji", katanya. "Waktu itulah kita sebagai peniaga nie nampak sokongan orang kita terhadap usahawan orang kita."

"Waktu itu kedai Thai atau Siam nie bercuti panjang, orang kita tak ada pilihan, datanglah ramai-ramai makan kedai kita".

"Itulah setahun sekali..."

P/s:Terpaksalah orang kita menurunkan harga agar barang-barang kedai terjual. Semakin lama, semakin miskin dan akhirnya tutup kedai. Orang kita tak nak beli barang orang kita, dan tak akan beli barang orang kita sampai bila-bila...


2 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Marsita said...

emmm... betul jugak cakap pak cik tu. Padahal KFC, McD fast food tu jauh lebih mahal harganya....

saya pun dah kurang makan KFC, McD.. bimbang status kehalalannya...

Hahn 3rd said...

banyakkan makan ulam...ulam baik untuk kesihatan...

Blog Widget by LinkWithin