Pengikut Awan

Sunday, July 19, 2009

Naik teksi bayar tol...

Pagi Ahad yang ceria. Cerah. Rasa malas nak berjalan kemana-mana. Hanya bersandar menatap akhbar.

Mungkin agak terlewat membicarakan topik ini. Tapi nak diluahkan jugak. Simpan lama-lama dalam hati boleh menyebabkan barah. Selain terpaksa makan dalam bekas polystrina, ketegangan dalam hati ini juga boleh mengumpulkan darah yang panas dan mungkin membakar pembuluh-pembuluh darah yang ada.

Baru-baru ini, kita digembirakan, di'happy-happy'kan dengan berita pengurangan 20% tol kepada pengguna yang terpaksa menggunakan lebih 80 kali sebulan. Yang bestnya, pengurangan ini termasuk juga kalau pengguna berulang alik ambil anak, pegi pasar atau pegi clubbing (???). Pengguna wajib menggunakan Touch n Go atau Smart Tag dan pembayaran diskaun boleh dituntut tidak lebih dari 6 bulan. Itupun bukan dalam bentuk wang tunai. Baguslah kalau macam tu. Jimat sikit duit top-up Touch n Go.

Aku ditakdirkan bekerja di luar dari Kuala Lumpur atau Serdang atau Bangi atau lebih tepat di luar Selangor. Maka aku terlepas dari untuk menikmati potongan ini. Melainkan aku nie rajin giler babas nak turun naik ke Kulai dari Ayer Hitam sebanyak 80 kali sebulan. Nak buat apa? Jumpa Cik Ian ke? hahahahahahaha.....

Selang beberapa hari...selepas sebuah negeri di pantai timur (yang tak bertol) habis pilihanraya, kita mendengar pula berita tambang pengangkutan awam dinaikkan antara 1.2 sen hingga RM31.70 mulai 1 Ogos ini. Hmm...yang ini aku akan menikmatinya. Seluruh negara akan menikmati kenaikan ini. Kanak-kanak sekolah, orang tua bangka dan mereka yang bekerja sebagai promoter The Store semuanya akan membayar lebih selepas ini.

Peta menunjukkan kawasan merah sebagai hot-spot pengguna yang mendapat diskaun. Warna yang lain pula hanya dapat diskaun 30% bila beli kain di Gedung Kamdar


Betul kata perumpamaan alam ini...You give what you put in and people get what they deserved..." atau bidalan Melayu pernah berkata...bila kita sorong papan, kita kena tarik papan untuk dapatkan buah keranji di dalam perahu.

p/s: "Ini Tidak Adil !!!", bentak Abdul Wahib.

0 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Blog Widget by LinkWithin