Pengikut Awan

Tuesday, June 14, 2011

Kuman seberang laut, gajah depan mata...

Srott...srott...

Maaflah...Penjejak Awan pun boleh kena selsema jugak. Maaflah, intro yang agak selekeh bunyinya...mujur ada tisu. Jika tidak, meleleh-leleh kat atas laptop nie. Dah musim agaknya. Demam, selsema dan batuk...secara pakej telah menyerang. Terpaksalah makan ubat.

Banyak kali juga menjejak kaki ke hospital. Selain merawat penyakit sendiri selalu juga melawat saudara mara dan handai taulan yang terlantar di sana. Penjejak Awan melihat binaan hospital sekarang semakin indah dan berseri-seri. Tak adalah pandangan hospital itu nampak usang lagi...atau nampak menyeramkan. Binaan juga dengan seni bina moden.

(Ini Simply Hospital Penjejak Awan...terlalu simple)

Itu dari segi luaran. Cukup indah...bangunan dan nurse-nurse yg bertugas, semuanya indah...hehehehe. Tapi yang buat sakit mata adalah sekumpulan pekerja-pekerja yang dipanggil cleaner. Orang asing???

Alien kah?? Bukan...tetapi pekerja dari luar. Spesifiknya pekerja dari Bangladesh. Mengapa jadi begini pulak??? Mana perginya pekerja tempatan??? Apa sudah jadi???

Yang peliknya, tugas-tugas menyapu lorong-lorong pejalan kaki itu dilakukan oleh pekerja asing yang 'gagah perkasa'. Mengapa Penjejak Awan mengatakan sedemikian? Kerana mereka-mereka itu adalah lelaki. Dan lelaki dari negara luar diberikan penyapu yang beratnya tak sampai 1 kilogram!!!

Mengapa tidak di offer kepada ibu-ibu tunggal dan makcik-makcik yang selalu dilihat menyorong troli mencari tin-tin kosong di jalanan?

Alasan basi yang biasa kita dengar "Pekerja tempatan susah nak cari, kadang-kadang mereka memilih kerja"...err..siapa yang memilih sebenarnya??? Mengaku jelah yang gaji pekerja asing tu murah. Dan biarkan jelah makcik-makcik yang ada MyKad tu merempat...

Dulu selalu keluar berita orang tempatan minat dengan warga Bangladesh nie di kilang-kilang. Kecoh keluar paper berhari-hari. Kita belum dengar lagi nurse-nurse terpikat dengan mereka, tetapi tunggu jelah nanti...katil-katil pun banyak yang kosong dalam stor hospital tu (paham-paham jerlah...) Bertambah lagilah isu sosial di negara kita...siapa nak jawab?

Kasihanilah orang-orang 'DI LUAR SANA' yang kelaparan...

P/s: Nak jadi doktor tak layak, tapi kalau dapat jadi cleaner pun boleh jugak beritahu orang kampung yang kita nie kerja kat hospital. Tapi apa kan daya...orang-orang di Bangladesh perlu diberi makan...

0 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Blog Widget by LinkWithin