Pengikut Awan

Wednesday, February 3, 2010

Tanda tangan yang asli...

Hmmm...stress manjang...

Minggu-minggu yang stress...terlalu banyak yang stress...Ianya boleh membuatkan kita kurang berselera nak makan, pening kepala, tak cukup tidur dan turun berat badan.Tapi bila aku stress, non of the above yang terkena kat aku. Cuma perubahan emosi yang boleh berlaku tetiba. Kekadang dalam tempoh 5 minit, aku akan gelak dan minit yang ke-6 aku meracau-racau...

Nak release sikit. Nak buat pentas Rajalawak sendiri kat sini. Mungkin tak sehebat Sepah, Nabil dan Abang Kassim Pon....Pon...!

Dua minggu lepas, aku dan team aku ditugaskan buat assignment untuk bertemu companys stakeholders. So, salah satu tugasan itu memerlukan kami bertemu dengan orang Asli di negeri Pahang. Banyak jugak maklumat yang diperolehi dari tok batin di sana. Gaya tok batin bercakap pun dah macam ahli politik. Bersungguh-sungguh beliau menjawab dan menerangkan setiap kali kami mengajukan soalan.

(Gambar ini macam takder kaitan dengan entry kali ini...sajer nak tunjuk foto Sg. Pahang dari sebelah Hotel Mega View)

Kami juga menemuramah beberapa orang Asli di perkampungan tersebut. Mereka ada diantaranya yang agak-agak pemalu, walaupun mereka berbaju dan berseluar.

Selesai projek kami di perkampungan tersebut, kami perlu berjumpa semula dengan tok batin dirumahnya. Yalah, adat dan tata susila kena laa jaga. Takkan main blah gitu jer. So kami perlu dapatkan tanda tangan tok batin dalam dokumentasi kami.

"Tok Batin, boleh tak kami mintak tanda tangan Tok Batin di sini?", seorang rakan ku bertanya sambil menunjukkan borang yang perlu di tandatangani.

"Ohhh...boleh boleh...tak jadi masalah, biasa orang datang melawat kampung nie. Orang kerajaan pun sesekali datang. Kadang nak tengok kampung, kadang nak tengok sempadan hutan. Mana aku nak tulis nih?", jawab tok batin. Pelik sikit cara dia jawab. Aku pun tak paham...macam mana orang mintak tanda tangan tapi dia boleh cakap benda-benda yang tak ada kena mengena dengan soalan? Aku macam nak terpelanting jer dengan gaya jawapan tok batin tu.

"Ok...sain sini", rakan aku menghulurkan kertas dan pen dan menunjukkan tempat yang perlu di sain.

Punya laa detail dan tekun tok batin nak sain. Agak lama jugak. Bukanlah lama tu sampai beberapa minit atau jam, cuma lebih lama daripada tandatangan orang biasa.

"Dah!, nanti datang lagi sini yer..", sengih tok batin sambil hulur borang tersebut.

Lepas bersalam-salaman, kami menaiki Hilux dan beredar dari kampung tersebut.

Dalam kereta, kami ketawa sampai airmata kami berkumpul dalam kereta dan penuh sampai paras lutut.

Kawan ku sorang sedang memegang borang tadi...menekup muka dan ketawa. Aku jugak macam tu...

Kalau korang dapat tengoklah borang tersebut...

di bahagian tanda tangan tok batin tu...

dia tulis..

TANDA TANGAN

p/s: Jangan kata orang asli tak pandai menulis. Mereka pandai menulis dan mereka sangat jujur...hehehehe

4 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Anonymous said...

Super Sial gelak di pagi hari bersama isteriku baca cerita tanda tangan tok batin ko ni..

Aemone

Kona said...

hahaha...boleh tahan ketinggian tahap lawak tok batin nih..

Hahn 3rd said...

hehehe...korang...aku sampai hari nie ada belen-belen gelak lagi tau...hehehehe

Hahn 3rd said...
This comment has been removed by the author.
Blog Widget by LinkWithin