Pengikut Awan

Wednesday, September 2, 2009

RON95 vs. RON97...

Kalau harga minyak naik, apa yang turun? Hahaha...teka-teki yang agak pahit didengar dek telinga. Samada ia sindiran sinis atau sekadar lawak jenaka..entahlah.

Umum mengetahui, setelah selesai majlis sambutan kemerdekaan ke-52 yang tak berapa meriah sebab tak ada kereta berhias dan kereta kebal tu, maka kita menyambut 1 September dengan minyak baru...RON95 yang berharga RM1.80. Minyak lama yang sebelum ini kita panggil minyak 'baru' atau RON97 dah naik 20 sen ke RM2.05. (Patutlah takdak kereta berhias, kereta kebal semua...rupa-rupanya depa pi isik minyak awai-awai...full tank).

Banyak isu disini. Adakah RON95 boleh dipakai atau tidak? Enjin rosak atau tidak. Hmm...ada banyak info boleh didapati di blog-blog yang memasukkan entri kedua-dua RON nie. Disini, eloklah aku masukkan terus jenis2 kenderaan yang sesuai atau tidak sesuai dengan kedua-dua RON ini agar lebih mudah. Anda lihatlah sendiri jenis kereta yang anda pakai.



Klik untuk besarkan list

Sumber: Malaysian Motor Trader News

"The proposed new grade of RON95 is, nevertheless, a good compromise and should be fine for the majority of cars on Malaysian roads. This grade has been a popular one with Japanese manufacturers, possibly because in Japan, their Regular grade has been RON95 for a long time."

Perhatikan...kereta-kereta keluaran Proton dan Produa yang banyak dijalan raya termasuk didalam golongan kenderaan yang boleh menggunakan RON95.

"Will an engine which has been running on RON97 be damaged when it is switched to RON95?

Using a petrol with a lower RON may or may not cause harm to the engine. If in doubt, it is best to refer to the Owner’s Manual for the recommendation by the manufacturer of the vehicle model or, in some cases, check the label which is stuck on the back of the fuel filler lid which will indicate the minimum octane required."


Jadi yang penting sekali, jika anda ragu-ragu, silalah rujuk kepada buku Manual kenderaan anda atau anda boleh refer pada penutup minyak kenderaan anda (jika ada) atau anda tanyakan pengeluar. Tapi perlu diingat, yang paling selamat adalah menggunakan RON yang lebih tinggi dan bukan yang lebih rendah jika sekiranya anda tersepit antara dilema RON ini.


Kereta-kereta berprestasi tinggi seperti Civic Type-R, Swift Sport dan Lancer Evo memerlukan kadar octane yang tinggi. Jadi sebelum balik kampung, isi lerr minyak penuh dan standby minyak buat spare, manalah tau kat kampung tak jual RON98 sebab tak ramai orang pakai kereta tu.

p/s: Lepas nie buat ler pulak sistem harga barang runcit. Siapa yang pakai RON95 dapat harga murah, yang pakai RON97 bagi harga mahal. Maklumlah...kalau minyak naik, darah panglima pun mendidih-didih naik sebab harga garam dan kemenyan jugak musti naik!!! Tu sapa nak control? atau "ianya diluar bidang kuasa kami"

2 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

cik ian@aH Lian~ said...

hahaha semalam,
dengan selamba,
balik kerja,
pergi shell,
demi motor tersayang,
angkat pam minyak RON97,
dan memberi isyarat 'penuh',
pada cashier.

p/s: setel.

Hahn 3rd said...

Bagus...jaga enjin motor tu...kalau rassa mahal. Beli BMX Shimano jer...selain jaga kesihatan, jaga alam sekitar...hehehehe

Blog Widget by LinkWithin