Pengikut Awan

Tuesday, May 19, 2009

Anda tidak sendirian...sampai bila-bila

Liga Perdana Inggeris akan melabuhkan tirainya untuk musim 2008/2009 pada hujung minggu ini. Tahniah Liverpool kerana menduduki tangga kedua. Walau apa pun 'You'll Never Walk Alone'.

Apa yang menarik perhatian aku adalah pada perlawanan minggu lepas antara Liverpool dan West Brom yang berkesudahan Liverpool menang 2-0. Memang tampak tiada apa yang perlu dikejar. Jelas permainan nampak kurang bermaya hanya setelah Steven Gerrard menjaringkan gol pembukaan hasil kesilapan pemain pertahanan West Brom. Memang silap besarlah kalau melakukan kesilapan sebegitu di depan seorang yang bernama Steven Gerrard.

Tetapi pada hampir penghujung perlawanan, satu insiden dimana Liverpool cuba mempertahankan gawangnya, pemain bek kanan, Arbeloa berlanggar dengan bek tengah Carragher dan berlaku tolak-menolak dan perang mulut antara mereka. Agak kecoh juga bila pemain sesama sendiri bercakaran di padang. Ianya mungkin berpunca dari tindakan Arbeloa yang telah terkeluar posisi dan sepatutnya mengawal bahagian kanan pintu gol mereka. Kemudian berlari cuba mengeluarkan bola dan melanggar Carragher berdekatan tiang pintu gol.


Ramai yang mengkritik dan mengejek. Ada juga secara sinis merendah-rendahkan tindakan Rafa Benitez(pengurus) mempertahankan insiden tersebut. Ya...mungkin aku penyokong Liverpool 'Susah Mati' dan orang akan kata "Sebab tu team ko, memang ler ko sokong". Hmmm...bukanlah namanya penyokong setia kalau sibuk memuji pasukan lain.

Berbalik pada kes tadi, aku rasakan insiden itu cukup profesional. Liverpool tak akan menang liga tahun ni, itu adalah fakta. Tapi bermain bersungguh-sungguh seperti ianya adalah perlawanan akhir adalah satu sikap yang amat jarang kita lihat. Dan memang susah nak lihat komitmen sebegitu di liga tanahair atau pertandingan luar yang diwakili pemain kita. Mereka tak dapat apa-apa pun jika menang game tersebut, tetapi komitmen terhadap kerja yang mereka lakukan memang cukup menyentuh hati.


Biasanya apabila dilihat pasukan kebangsaan atau liga tempatan kita leading sesuatu game, tampak jelas kita rasa dah menang dan lebih suka menjadi defensive. Lepas tu kita kalah. Begitulah juga jika kita memang dah keluar dari saingan dan bermain dalam perlawanan terakhir sebagai pelengkap jadual, permainan memang longlai. Biasanya pemain bertaraf star direhatkan.(Star ke diaorang??? Bijirin Honey Star je kot?)

Kalau dah menjejak kaki di medan pertarungan, target mestilah satu dan hanya satu...iaitu MENANG. Biarpun dah terkeluar, tapi lawan tetap lawan!!! Contohilah Jamie Carragher...

p/s: Mungkin ada pemain bolasepak yang menerjah disini. Mungkin mereka memaki hamun dalam hati dengan entri aku ini. Kalau ditanya sorang-sorang pemain, rata-rata penyokong gila baban MU. Cheh...lepas tu nak jemput MU datang main sini...untuk memalukan diri-sendiri dan dapat perolehan dengan duit tiket. Baik lerr tampal poster team Korea atau Iraq kat loker masing-masing dulu. Loloskan ler diri dari Asia dulu...

1 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

penulis_wakuba said...

Saya sokong apa yg ditulis..bila main...semangat berjuang paling penting..saya juga seorg died hard liverpool fans...walaupun di mata org lain kes insiden itu agak memalukan..tp semangat nk mempertahankan gawang itu mmg membanggakan kami...even team itu hanya WEST BROM...Team ni dh nampak berkeupayaan utk berjaya..thn dpn kita up lg 1 anak tangga.

Blog Widget by LinkWithin