Pengikut Awan

Thursday, November 6, 2008

Resam Siput Babi

Memang semua orang tahu resam siput babi. Sentuh jer antena dia, sure akan masuk ke dalam cengkerang. Aku pun heran kenapa ada istilah malu-malu kucing, sedangkan boleh jugak disebut malu-malu siput babi. Tapi sebab perkataan kedua tu najis mughallazah, maka tak tergamak orang nak menyebutnya. Tapi kesian jugak kat siput babi. Terpaksa pakai nama yang najis.

Tapi ada jugak manusia yang tergamak jadi macam siput babi. Mereka ni macam manusia biasa; makan, tidur, pergi kerja... tapi kalau nak campur gaul dengan manusia lain, memang tak nampak muka. Macam siput babi lerr...kalau terlanggar dengan manusia, terpaksa masuk dalam cengkerang.

Manusia macam ni memang ramai. Kita kenal dia. Jiran-jiran pun tahu nama dia. Tapi kalau ada kenduri ker, rewang ker atau aktiviti kemasyarakatan yang lain..memang haram nak nampak muka. Tak taulah sebab apa. Mungkin masyarakat yang ada di sekeliling dia tu dia nampak macam sekawan lembu. Tak layak berkawan dengan dia.

Atau mungkin sebab bercampur dengan masyarakat nie adalah perbuatan yang sia-sia, membazir masa dan tenaga. Tak terfikirkah? yelah, mungkin sekarang mak bapak dia orang tu hidup lagi. So kalau nak buat majlis kenduri, bertunang atau kerja kawin...boleh panggil mak bapak uruskan. Sampai bila mak bapak tu nak hidup? lambat laun kena gak uruskan majlis tu sorang diri. Kalau dah selama ini tak pernah pergi buat persiapan kenduri rumah orang, macam mana nak buat kenduri rumah sendiri? Nak panggil orang tolong buatkan?

Masa tu lah muka yang kita nampak manis (tapi sebenarnya hanyir) datang terhegeh-hegeh mintak bantuan kita. Tapi kita ni kan lembu, mana boleh nak tolong rewang rumah siput babi. Karang pecah pulak cengkerang tu kena pijak dengan lembu.

p/s: Cerita manusia macam ni lebih sedih daripada kisah keluarga miskin yang makan siput babi.

0 TIUPAN ANGIN KE AWAN:

Blog Widget by LinkWithin