Pengikut Awan

Thursday, July 31, 2008

Siapa yang lebih sopan...

Malam tadi seperti biasa aku makan malam di kedai sahaja. Aku duduk dan macam biasa menunggu pelayan untuk ambik order. Selang 10 minit...baru pelayan perasan akan aku. Hati punya laa panas...dia dekat jer dengan meja, aku bangun dan berjalan ke restoran di hujung bangunan. Aku terdengar tokey kedai menjerit-jerit pada pelayan tersebut. "Nasiblah kau..." aku berbisik dalam hati.

Aku terkenang pada bulan Mac 2000, aku berkursus di Johannesburg, Afrika Selatan. Masa tu aku menginap di Hotel City Lodge. Siang berkursus dan malam pulak aktiviti bebas. Aku ke sana dengan seorang kawan bernama Allan Wollis, seorang Sabahan beragama kristian. Malam pertama dan kedua kami makan di sebuah restoran berhampiran. Oleh kerana aku muslim, maka aku cuma berani order nasi dan ikan sahaja. Aku tawakkal...tapi apa yang menarik ialah, pelayan disitu cukup profesional. Restoran tersebut bukanlah yang famous tapi ordinary jer di kawasan tersebut.

Pelayan 'negro' memakai kemeja putih dan sentiasa berdiri di rostrum depan restoran. Apabila pelanggan tiba, dia akan ke meja dan mengambil pesanan dengan wajah yang tersenyum. Kemudian akan mengulang semula order yang diambil.

Sedang pelanggan hampir-hampir menghabiskan makanan, pelayan tersebut akan menghampiri meja dan bertanya "Excuse me, how the foods here sir?" sungguh sopan. Walau dah dekat 5 malam aku makan di tempat yang sama, dia tak bosan bertanya soalan tersebut. Mereka amat memikirkan kualiti daripada keuntungan semata-mata.

Satu hari aku dah rasa agak jemu dengan pilihan makanan yang terhad untuk aku buat pilihan. Jadi aku pun bertanya pada pelayan tersebut semasa dia bertanya soalan rutin kepada aku. "Can you tell me where can I get Muslims food?". Aku yakin yang pelayan tersebut bukan dari agama yang sama dengan aku. Spontan...dia bergegas ke rostrum dan mengambil sehelai kertas. Laju dia melukis peta ke restoran yang menyediakan makanan halal di Johannesburg.

Balik ke bilik hotel aku termenung, kalau di negara aku, nak tanya di mana kedai jual sup ekor kat tokey kedai mee bandung, paling sopan pun dia akan cakap "Tak taulah bang."

Entahlah...pelancong negara kita selalu kata rakyat kita ni polite dan very helpfull...betul ke???"1st class facilities but with 3rd class mentality"

W.P.K yang tak boleh Pikir...

Selalu kita boleh nampak situasi macam ni. Agak kasihan...samada pemandunya memang mengalami kecacatan atau 'because I am Malaysian'. Perhatikan betul-betul, pada kereta memang tiada sticker yang menyatakan 'AWAS PEMANDU CACAT'. Tetapi mungkin tidak berapa ketara kerana kecacatannya bukan kecacatan fizikal. Mungkin mental...dan juga sikap. OKlah...mungkin ada sebab untuk parking di tempat orang cacat. Mungkin parking lot dah penuh. Tapi mengapa perlu conquer kedua-dua petak parking? Sebab..."Aku pedulik hapa dengan orang lain". Hmmm...mungkin sebab dia bukan homo sapien. Kalau seekor monyet, dia pedulik hapa pokok pisang tu siapa yang tanam, kalau dia nak petik...dia akan ambik semuanya. Mentaliti macam nie memang susah nak ubah. Kita masih belum bertamadun...kita hidup dalam Planet of The Apes agaknya.

p/s: Teringat skrip P. Ramlee dalam Madu Tiga..."Dah tua pun bodoh..!"

Friday, July 25, 2008

Menjejak Awan

Salam sejahtera atas kamu...

TERIMA KASIH kerana ada yang sudi menjengah blog ini. Ini adalah hasil tanganku yang ke-TIGA di arena blog (setelah MyPoint2U dan MyView2All). Berbeza dengan kedua-dua blog yang lalu, ini adalah hasil tanganku untuk meluahkan apa yang terpendam didalam hati yang sering aku bisikkan sahaja. Mungkin hanya organ dalaman sahaja yang akan mendengarnya. Isu berkaitan semasa dan sosial yang mungkin anda semua juga alami. Aku tak ingin bercakap tentang politik disini memandangkan suasananya terlalu sakit untuk diproses didalam otak. Aku lebih suka menjurus kepada masalah sosial yang memadamkan keinginan masyarakat untuk menjadi sebuah bangsa yang maju. Isunya mungkin dianggap kecil, tapi kalau sehari kita buang sampah walau sekecil straw didarab 365 hari dan darab lagi dengan at least 50% jumlah rakyat, maka kesannya amatlah besar.

Mungkin apa yang akan diperkatakan disini ada pro dan kontranya, itu adalah lumrah, tapi kalau ianya sekadar sebagai lampin pakai buang sahaja pun, itulah pandangan aku...untuk MENJEJAK AWAN dan meredupkan dunia serta isinya yang bertambah panas...

Dunia makin maju, tapi kita masih bukan nombor satu...
Dunia semakin canggih, tapi kita masih menagih...

Blog Widget by LinkWithin